calcul concediu medical stagiu la 2 angajatori
-
21 feb 2018
Conform OUG 158/2005 si a normei de aplicare actualizata in ianuarie 2018, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si a art. 6 din norma aferenta de aplicare. Cele 6 luni in ultimele 12 luni pot fi 6 luni complete sau se pot determina ca fiind un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu s-a contribuit 6 luni complete.
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj. Incepand cu 1 ianuarie 2018 se ia in calcul perioada pentru care s-a platit contributia asiguratorie pentru munca.Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 actualizata in 2018.
De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de indemnizaţie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, republicata, de indemnizaţie pentru creşterea copilului potrivit Ordonanţei de urgenţa a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunara pentru creşterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Pentru stabilirea stagiului de cotizare veti proceda in felul urmator:- identificati cele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical,
- identificati cele 6 luni complete de stagiu cerute de OUG 158/2005 actualizata in 2018, sau a numarului de zile echivalent cu 6 luni complete.
Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii sau contributia asiguratorie pentru munca. Este necesar ca angajatul sa va prezinte adeverinte din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii sau contributia asiguratorie pentru munca, precum si veniturile la care s-au achitat aceste contributii de catre celalalt angajator (intelegem ca v-a prezentat deja aceasta adeverinta).
De asemenea, la stabilirea celor 6 luni sau echivalentul in zile de stagiu de cotizare trebuie sa luati in considerare si perioadele asimilate mai sus expuse.
Daca salariatul nu are, in ultimile 12 luni, cel putin 6 luni sau echivalentul in zile de stagiu de cotizare, nu are dreptul la concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA.
In situatia in care angajatorul constata lipsa stagiului de cotizare in perioada de incapacitate temporara de munca cauzata de boala obisnuita, inscrisa in certificatul medical, absenta salariatului de la locul de munca este motivata astfel incat va fi pontat motivat.
Daca salariatul are stagiu de cotizare, veti calcula indemnizatia de incapacitate temporara de munca ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii (conform art. 10 din OUG 158/2005 actualizata in 2018). OUG 158/2005 nu face distinctie ca sa se ia in calcul doar veniturile de la acelasi angajator, prin urmare, se iau in calcul si veniturile de la celalalt angajator, conform adeverintei de venit.