Bunaziua,
2.Daca au fost realizate venituri diferite pe 24 luni pot saa-mi aleg lunile cu venituri mai mari si sa nu fie consecutive?
-
26 feb 2021
Buna ziua,
Conform OUG 111/2010, dreptul la concediul si indemnizatia de crestere a copilului se cuvine solicitantului care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Aceste prevederi se coreleaza in mod corespunzator in cazul persoanelor indreptatite carora li se aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Asadar, conform OUG 111/2010, locuinta trebuie sa fie stabilita in Romania, atat pentru solicitant, cat si pentru copilul pentru care se solicita drepturile. Insa, daca veti locui intr-o tara membra a Uniunii Europene in care se aplica Regulamentul 883/2004 si Regulamentul 987/2009, se vor analiza dispozitiile din aceste acte normative, dar si din Conventiile de coordonare a sistemelor de securitate sociala, daca acestea exista. In baza acestora se va stabili daca se acorda indemnizatia si in cazul in care locuinta nu este stabilita in Romania.
Pentru a analiza in continuare situatia va rugam sa ne informati despre ce tara este vorba.
Cu privire la cea de-a doua intrebare, mentionam ca Norma de punere in aplicare a OUG 111/2010 prevede la art nr. 4:
Constituirea perioadei prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta 111/2010 se stabileste, dupa cum urmeaza:
a) din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare;
b) din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare s-au produs cu intreruperi.
Luna calendaristica in care s-a nascut copilul, indiferent de ziua din aceasta luna in care s-a produs nasterea, face parte integranta din perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta (cele 12 luni de realizare a veniturilor impozabile).
In cazul in care in luna nasterii copilului persoana indreptatita nu a realizat venituri supuse impozitului si nici nu s-a aflat in una sau mai multe din situatiile asimilate stagiului de cotizare, perioada de calcul al celor 12 luni incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care aceasta a inregistrat venituri sau s-a aflat in una dintre situatiile asimilate stagiului de cotizare.
Asadar, nu se pot alege lunile cu venituri mai mari din utlimele 24 luni. La stabilirea bazei de calcul se vor lua 12 luni consecutive anterioare nasterii (inclusiv luna nasterii). Daca exista luni in care nu s-au realizat venituri, se vor lua in calcul 12 luni succesive (fara lunile in care nu s-au realizat venituri). De asemenea, daca in ultima luna anterioara nasterii/ultimele luni anterioare nasterii nu s-au realizat venituri, perioada de caclul a celor 12 luni va incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care s-au inregistrat venituri impozabile.