Au fost aduse modificari pentru asigurații inregistrati cu accident de munca ce au suferit arsuri grave
În data de 11 noiembrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1124, Ordonanţa de urgenţă nr. 127/2024 privind unele măsuri în domeniul social.
Prin O.U.G. nr.127/2024 se aduc modificări Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, astfel se stabilește că pentru baza de calcul a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă, aceasta se determină ca medie a veniturilor brute din salarii sau asimilate salariilor, realizate lunar de către asigurat la angajator, în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, fără a lua în calcul veniturile obţinute şi la alţi angajatori. Modificarea din prezenta ordonanță de urgență clarifică situația pentru a evita neclaritățile ce apar în determinarea bazei de calcul ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională față de determinarea bazei de calcul constituite conform legislației din domeniul asigurării la sănătate.
O altă modificare adusă Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale se referă la asiguraţii pentru accidente de muncă şi boli profesionale înregistraţi cu accident de muncă, care au suferit arsuri de gradul IIB-III localizate pe faţă, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulaţii mari şi/sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puţin 10% din suprafaţa corporală, ce pot beneficia de indemnizație de medical în cuantum de 100% din media veniturilor din salarii sau asimilate salariilor. Totodată, indemnizația se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Ordonanța de urgentă nr.127/2024 aduce modificări și în ceea ce privește extinderea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale care cuprinde acum și indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, indemnizaţie, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, potrivit art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 -Codul muncii. Această măsură transpune Directiva Consiliului nr. 80/987/CEE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la protecția salariaților în cazul insolvabilității angajatorului.
Astfel, “având în vedere consecințele asupra angajatorilor, care au condus la declanșarea procedurilor de insolvență, se are în vedere extinderea prin prezentul proiect de act normativ, a categoriilor de creanțe salariale prevăzute de art. 13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 200/2006, cu modificările ulterioare, cu indemnizațiile restante, pe care angajatorii au obligația de a le plăti atât pe durata întreruperii temporare, cât și pe durata reducerii temporare a activității., pentru asigurarea unei protecții sociale sporite salariaților angajatorilor aflați în insolvență și, implicit, prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național și corelarea, totodată, cu dispozițiile actuale ale art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege ce a stat la baza Ordonanței nr. 127/2024.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.