4.Cum se determina impozitul pe venit si contributiile sociale in 2018 pentru o PFA cu norma de venit?
-
16 apr 2018
In cazul unei PFA impozitata pe baza de norma de venit, sunt aplicabile impozit pe venit si contributii sociale, dupa cum urmeaza.
Impozit pe venit
La nivelul anului 2018, impozitul pe venit se determina aplicand cota de 10% la norma de venit ajustata aferenta activitatii respective.
„ART. 692 -
Stabilirea impozitului pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
(2) Plata impozitului anual datorat determinat potrivit prevederilor alin. (1) se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”
Conform art. 69, alin. 10 din Codul fiscal si a normelor metodologice aferente, contribuabilii pot ajusta in declaratia unica normele de venit prin aplicarea, acolo unde este cazul, a coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti. Coeficientii de corectie sunt stabiliti in functie de anumite criterii precum: vadul comercial si clientela, varsta contribuabilului, timpul afectat desfasurarii activitatii, etc.
Conform prevederilor actuale din Codul fiscal, impozitul pe venitul estimat se declara prin declaratia unica pana la data de 15 martie a anului curent. Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere al declaratiei unice este 15 iulie 2018.
Contributii sociale
CAS (contributia de asigurari sociale)
Pentru astfel de venituri se datoreaza CAS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
brute pe tara.Din perspectiva CAS, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza
prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent, respectiv pentru anul 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi realizate in 2018.Daca este depasit plafonul, se va datora CAS in cota de 25%, la o baza impozabila lunara la alegerea
contribuabilului, dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie, respectiv 1900 lei. Prin urmare contributia minima lunara datorata va fi 475 lei.CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate)
Pentru astfel de venituri se datoreaza si CASS daca este depasit plafonul anual de 12 salarii de baza minime
brute pe tara.La determinarea plafonului pentru CASS, aferent anului 2018, se iau in calcul veniturile estimate a fi obtinute de catre persoana fizica in anul 2018 si sunt cuprinse, pe langa veniturile din activitati independente, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile din asocieri cu persoane juridice, veniturile din investitii, veniturile din agricultura, piscicultura si silvicultura, veniturile din cedarea folosintei bunurilor si veniturile din alte surse.
Pentru veniturile impozitate pe baza de norma de venit, suma luata in calcul pentru determinarea plafonului o reprezinta norma de venit (vedeti art. 170 din Codul fiscal).
In cazul in care prin insumarea acestor venituri estimate a fost depasit plafonul, persoana fizica va datora CASS in cota de 10%, la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv contributia lunara va fi de 190 lei.